Yeni bir iş kurma arifesinde olan girişimcilerin merak ettiği pek çok konu bulunmaktadır. Her gün değişen teknoloji, insan ihtiyaçları, mali mevzuat ve gelişen ekonomik sistem içerisinde bir çok fırsatlar barındırmasının yanında, iş kurmak isteyen girişimlerin kafasını bir hayli karıştırmaktadır.
Sizde kendi işinizi kurmak istiyor ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, tavsiye niteliğinde hazırladığımız bu makalemizin, az veya çok işinizde faydalı olacağı kanaatindeyiz.
Yeni bir iş kurmadan önce, kendi işinize uygun bir iş planı hazırlamanız en önemli konuların başında gelir.
İş planı hazırlamak, adım adım yapılacak faaliyetle ilgili önceden bir strateji geliştirmenize katkı sağlayacaktır. Ticari faaliyetleriniz hakkında beyin fırtınası yapmanızı gösterecek ve faaliyetler devam ederken odaklanmanız gereken alanları gösteren bir rehber, bir yol haritası olacaktır.
İş planı hazırlarken, belirlenmesi gereken temel konular içerisinde şunları sayabiliriz;
-Hedef müşteri profilleri,
-Hedef müşterilere nasıl ulaşılacağı ve tanıtım yapılacak araçların belirlenmesi,
-Ürünlerin / Hizmetlerin belirlenmesi,
-Ürünlerin tedarik süreci
-Sosyal medya hesapları ve tanıtım araçlarının kurulması
-İnternet web sitesinin kurulumu,
-Broşür, kartvizit, tabela vs. ofis araçlarının tedarik edilmesi
-İş gücü temini
-İşyerinin tedarik edilmesi (satın alınması veya kiralanması)
-Şirketin kurulması ve ticari faaliyetlerin başlatılması
Belirlenecek bu unsurlar, yeni işinizi kurmadan önce, derinlemesine düşünmenizi ve işinize özel bir strateji geliştirmenize önemli katkılar sağlayacaktır.
İş planı hazırlandıktan sonra, faaliyetlerinize uygun, size rehberlik edecek bir yol haritası hazırlayabilirsiniz. Yol haritası, adım adım yapılacak iş ve işlemleri, tarih bazında belirlemenize olanacak sağlayacaktır.
Yol haritası hazırlamanın en büyük avantajı, fuzuli zaman kaybı yaşamanızı önlemesidir. Yol haritasında yazan adımları takip etmek, işinize odaklanmanızı kolaylaştıracak, hızlı bir şekilde çözüme ulaşmak konusunda sizi güdüleyecektir.
Ayrıca, önceden hazırlanacak bir yol haritası belli bir süre sonra faaliyetleirnizi ile karşılaştırılıp, başarınızı ölçmeye yarayan bir araç olacaktır.
Örnek olarak bir miktar sermayeniz var ve bu sermaye ile bir restaurant kurmayı düşünüyorsunuz diyelim. Şu şekilde örnek bir yol haritası hazırlayabilirsiniz.
01 – 10 temmuz: Restaurant için uygun bir işyeri bulmak. Kiralamak veya satın almak
11 – 17 Temmuz: Restaurantta kullanılacak aletler ve ekipmanın temin edilmesi.
18 – 19 Temmuz: Şirketin resmi olarak kurulması. Hizmet alınacak adresin temini.
20 – 22 Temmuz: Tabela, logo, broşür, karvizit temini.
23 Temmuz – 30 Temmuz : İş gücü kaynaklarının araştırılması. İstihdam edilecek personellerin tespiti ve temini.
1 Ağustos – Ticari faaliyetlerin başlatılması.
5 Ağusots – Restaurant web sitesinin kurulması. Sipariş kanallarının oluşturulması.
10 – Ağustos- Tanıtım, reklam süreçlerinin organize edilmesi. Broşürlerin dağıtılması
Bu çalışmadaki tarihler ve işlem adımları, örnek olması ve bir fikir sunması amacıyla hazırlanmıştır. Kendi işinize uygun hazırlayacağınız bu şekilde bir yol haritası size her zaman rehberlik edecektir.
Yol haritası hazırlandıktan sonra, her zaman tarihlerde bazı sapmalar veya hatalar olabilir. Ancak, bu şekilde bir yol haritasının faydası az veya çok kesinlikle olacaktır.
Ayrıca belirtmek gerekirse, yol haritası, sadece yeni kuruluş sürecinde değil, her zaman işlerinizi geliştirmek ve büyükmek için kullanabileceğiniz bir araç olacaktır.
B - YENİ BİR ŞİRKET NASIL KURULUR?
Yeni bir şirketin kurulması ve şirket faaliyetlerinin devam ettirilmesi pek çok dinamiği içeren bir süreçtir.
Ticari faaliyetleri için ilk defa şirket kuracak girişimcilerin, bu konuda pek çok merak etitği husus bulunmaktadır. Bu makalemizde, ilk defa şirket kurmak isteyen girişimcilere bir yol haritası sunması ve rehberlik etmesi için önemli sayılabilecek konuları ele almaya çalıştık.
Makalede açıkladığımız konular 2024 yılı güncel mali mevzuata göre hazırlanmıştır. Ancak unutulmamalıdır ki, Türkiye'deki kanunlar ve mali mevzuat sürekli değişen dinamik bir yapıdadır. Bu sebeple, makalede yer alan bilgilerde zaman içerisinde değişiklikler olabileceğini hatırlatmakta fayda vardır.
YENİ BİR ŞİRKET KURMAK İÇİN NEREDEN BAŞLAMALIYIM?
1.Adım ; Hizmet alınacak doğru adresin belirlenmesi
Yeni bir iş kurarken, ilk etapta, şirketin kuruluşu ve sonrasındaki aylık mali prosedürler için hizmet alınacak doğru adresin belirlenmesi önemlidir. Bu konularda tecrübeli ve dinamik bir ekip, size rehberlik edecek, işiniz için en uygun seçenekler konusunda size yol gösterecektir.
2. Adım; Şirket adresinin belirlenmesi
Yeni bir şirket kurmak için öncelikle bir iş yeri adresi gereklidir. Bu sebeple, şirket kuruluş işlemlerine başlamadan önce, ticari faaliyetlerinizi yürüteceğiniz işyerini belirlemelisiniz.
Eğer ticari faaliyetlerinizde fiziki bir işyerine ihtiyacınız yok ise, ikamet ettiğiniz evi şirket adresi olarak gösterebilir veya düşük maliyetlerle sanal ofis adresi kiralayabilirsiniz.
3. Adım; Şirket türünün belirlenmesi
Girişimcilerin en çok tercih ettiği şirket türleri Limited şirket, Anonim şirket ve şahıs şirketidir.
Şahıs şirketleri, kısaca, küçük ölçekli işler için tercih edilen bir şirket türüdür. 2024 yılı verilerine göre yıllık net karı 100.000 TL ‘nin altında olan ticari faaliyetler için, düşük maliyetli olması sebebiyle tercih edilebilmektedir.
Limited şirketler, Türkiye’de girişimcilerin en çok tercih ettiği şirket türüdür. Tek kişi olarak kurulabilen limited şirketlerde, sabit vergi oranı olması sebebiyle, yıllık olarak 100.000 TL’nin üzerinde kar hedefi olan faaliyetler için daha avantajlıdır. Şahıs şirketlerine kıyasla çok daha prestijli olması sebebiyle girişimcilerin en fazla tercih ettiği şirkettir.
Anonim şirketler, kısaca, çok büyük ölçekli ve çok sayıda ortağı olan faaliyetler için tercih edilen şirket türüdür. Tek kişi olarak da kurulabilen anonim şirketlerde, yıllık olarak 100.000 TL’nin üzerinde kar hedefi olan faaliyetler için, vergisel yönden daha avantajlıdır.
YENİ BİR ŞİRKET KURULUŞ MALİYETLERİ NE KADAR?
Yeni bir şirketin kuruluş maliyetleri tercih edilecek şirket türüne göre değişiklik gösterir.
Şahıs şirketlerin, yaklaşık olarak, kuruluş maliyeti 2.000 TL civaru rakamlardan başlamaktadır. Bu maliyeti, vergi dairesi kaydı, defter beyan sistem kaydı, imza sirküleri ve muhasebeci vekaleti olarak düşünebilirsiniz.
ÖNEMLİ; Şahıs şirketi kurarken, ticaret odasına veya meslek odasına kayıt yaptırma zorunluluğu yoktur. Eğer herhangi bir sebeple meslek odasına kayıt yaptırmanız gerekli olursa, ek olarak 3.000 TL – 4.000 TL civarı maliyet oluşmaktadır.
Limited şirketin kuruluş maliyeti, 2024 yılı verilerine göre yaklaşık olarak 9.000 TL ‘den başlamaktadır. Bu maliyete, vergi dairesi kaydı, ticaret odası kaydı, noter giderleri, kuruluş hizmet bedeli, şirket kaşeleri vs. dahildir.
Anonim şirketin kuruluş maliyeti, 2024 yılı verilerine göre yaklaşık olarak 10.500 TL ‘den başlamaktadır. Bu maliyete, vergi dairesi kaydı, ticaret odası kaydı, noter giderleri, kuruluş hizmet bedeli, şirket kaşeleri vs. dahildir.
ÖNEMLİ; Anonim şirket kurarken, ayrıca, şirket sermayesinin en az dörtte birinin banka hesabına bloke ettirilme yükümlülüğü vardır. Bu sebeple şirket sermayesinin en az dörtte biri, şirketi kurarken hazır olmalıdır.
NOT: Bu maliyetler şirket kuruluşu için oluşan minimum maliyetlerdir. Şirketinizin özellikleri ve ihtiyaçları doğrultusunda maliyetler bir miktar farklı olabilir. İşinize özel güncel ve detaylı maliyet tablosunu almak için bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz.
BİR ŞİRKETİN AYLIK GİDERLERİ NE KADAR?
Bir şirketin aylık giderleri, pek çok kritere göre değişkenlik göstermektedir.
Şirketinizde hiçbir faaliyet olmasa bile, 2024 yılındaki minimum verilere göre oluşacak aylık minimum sabitmaliyetler ortalama olarak şu şekildedir .
Şahıs şirketi; 2.000 TL civarı ( muhasebe ücreti, vergi beyannamelerinin damga vergileri , stopaj v.s.)
Limited şirket; 3.000 TL civarı ( muhasebe ücreti, vergi beyannamelerinin damga vergileri , stopaj v.s.)
Anonim şirket; 3.500 TL civarı ( muhasebe ücreti, vergi beyannamelerinin damga vergileri , stopaj v.s.)
Bu maliyet kalemlerinin haricinde diğer maliyetler, tamamen işinize bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Örneğin işçi çalıştırıyorsanız, işçiler için her ay sigorta prim ödemeleri olacaktır. Ticari faaliyetler sonucunda kar elde etmeniz durumunda, net kara göre gelir vergisi/kurumlar vergisi oluşacaktır.
Ek olarak; Şirket kuruluşu yapıldıktan sonra, eğer başka bir işte sigortalılığınız yoksa 4b (bağkur) sigortalılığı otomatik olarak başlamaktadır. Başka bir işte sigortalılığınız var ise, bağkur sigorta primi ödeme zorunluluğu yoktur. Bağkur sigorta primlerinin ödenmesi durumunda, sağlık ve emeklilik haklarından faydalanılabilmektedir.
ÖNEMLİ; 29 yaşından genç ve ilk defa iş kurcak genç girişimcilere sunulan destek kapsamında, bağkur sigorta primleri, destek olarak bir yıl devlet tarafından karşılanmaktadır.
YENİ BİR ŞİRKET KURMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?
Yeni bir şirket kurmak için, gerekli belgeler, ortakların uyruğu, ortakların duurumu gibi pek çok kriterler göre değişmektedir.
Türk vatandaşları için, yeni bir şirket kurmak için gerekli belgeler ;
Bunlarla birlikte, şirket kurmak için gerekli diğer tüm belgeler tarafımızdan hazırlanmaktadır.
YENİ BİR ŞİRKET KAÇ GÜNDE KURULUR?
Yeni bir şirketin kuruluş işlemleri şirketin türü, işin özelliklerine göre değişmekle birlikte; kabaca, şahıs şirketleri bir gün içerisinde, limited şirketler 3 iş günü içerisinde, anonim şirketler 3-4 iş günü içerisinde kurulabilmektedir.
ÖNEMLİ; şirketin hızlı kurulmasından daha önemli olan, yasal yönden sağlam zeminde kurulmasıdır. Çünkü şirket kuruluş süreçleri pek çok yasal prosedür ve yükümlülükleri içeren komplike bir süreçtir. Kuruluş işlemlerinde yapılacak hatalar, size çok fazla zaman ve maliyet kayıplarına sebep olabilecektir. Bu sebeple, bu konularda uzman ve tecrübeli bir adresten hizmet almak oldukça önemlidir.
Şirket kuruluşu konularında oldukça tecrübeli olan ekibimizle, şirketinizi en hızlı ve sorunsuz bir şekilde kurmaktayız. Tüm resmi prosedür ve yükümlülükleri tamlıyor, işinizi mali risklere karşı koruyoruz.
Başka bir işte sigortalı çalışırken aynı zamanda kendi adıma bir şirket kurabilirmiyim?
Özel sektörde yer alan başka bir şirkette çalışmak, kendi şirketinizi kurmanıza engel değildir. Ayrıca başka bir şirkette çalışırken, sigortalı olduğunuz sürece, bağkur sigorta pirimi ödeme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Emekliler yeni bir şirket kurabilir mi? Emekliler şirket kurarsa emekli maaşları kesilir mi?
Emekli kişiler her türlü şirket kurmakta ve her türlü ticari faaliyet yapmakta serbesttir. Şirket kurmuş olan emeklilerin, emeklilik aylıklarında herhang bir kesinti olmamaktadır.
Ayrıca, emekli kişilerin, şirket kurmaları durumunda bağkur sigorta primi ödemezler. Bu durum emeklilerin avantajına sayılabilecek bir durumdur.
Yeni şirket kuracak girişimcilere hangi konularda yardımcı oluyorsunuz?
Yeni şirket kuracak girişimcilere, şirketin resmi faaliyetleri kapsamında tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hizmetleri, uygun maliyetlerle paket olarak sunmaktayız.
Paket olarak sunduğumuz hizmetlerimiz; şirketin resmi olarak kurulması, mali danışmanlık, vergi hizmetleri, denetim hizmetleri, ön muhasebe sisteminin kurulması, bordrolama SGK hizmetleri, sanal ofis hizmetleri, marka tescil hizmetleri, çalışma izni & ikamet izni ve danışmanlık hizmetleri ve danışmanlık hizmetleridir.
Sunduğumuz paket çözümlerle birlikte, iş ortaklarımıza her konuda rehberlik ediyoruz. İş ortaklarımızı, hiçbir zaman ihtiyaç duymadıkları harcamaları yapmaya yönlendirmez, maliyet tuzaklarına düşmemeleri konusunda her zaman yol gösteririz.
İstanbuldan farklı şehirde bulunan şirketlere hizmet veriyormusunuz ?
Aylık mali süreçlerin hepsi elektronik olduğu için, Türkiye’nin her şehrindeki girişimciler ve firmalara hizmet verebilmekteyiz.
Şahıs şirketi kurarken, tüm süreç e-devlet şifresiyle elektronik olarak tamamlanmaktadır.
Limited şirket ve Anonim şirket kurarken ise, şirket kurucularının bir defaya mahsus, imza ve belgeler için notere ve ticaret odasına gitmesi gerekmektedir. Bu aşamada tüm belgeler tarafımızdan hazırlanmakta , süreç organize edilerek, ortaklar yönlendirilebilmektedir. Sonrasında tüm süreçler elektronik olduğu için, telefon, email ve whatsapp ile firma yöneticilerine her konuda destek sağlanmaktadır.
Diğer taraftan, ticari faaliyetleriniz içn fiziki bir işyerine ihtiyacınız yok ise, isterseniz, İstanbul’da uygun maliyetlerde sanal ofis adresi de temin etmekteyiz. Bu saydede, Türkiye’nin veya Dünya’nın neresinde olursanız olun, noterden göndereceğiniz bir şirket kuruluş vekaletnamesi ile, gelmenize bile gerek kalmadan, şirketinizi anahtar teslim kurabilmekteyiz.
Etiket; yeni bir iş kurmak, yeni bir şirket kurmak, şirket kuruluş adımları, iş nasıl kurulur, şirket nasıl kurulur, iş kurma masrafları ne kadar, şirket kuruluş maliyeti 2024, iş planı hazırlamak, iş planı nasıl hazırlanır