ŞAHIS ŞİRKETİ KURMA MALİYETİ VE AYLIK GİDERLERİ

ŞAHIS ŞİRKETİ KURMA MALİYETİ VE AYLIK GİDERLERİ

 

 

            Kendi işini kurmak ve ticari faaliyetleri için şahıs şirketi açmak isteyen girişimcilerin en çok merak ettiği konuların başında, şahıs şirketinin kuruluş maliyeti ve aylık masrafları yer almaktadır. 

 

            Bu aşamada girişimcilerin en çok sorduğu sorular şunlardır; “2024 Şahıs şirketi kuruluş maliyeti ne kadar, şahıs şirketinin kuruluş giderleri nelerdir, şahıs şirketinin açılış masrafları, şahıs şirketi açmak toplam maliyeti, şahıs şirketi kurmak kaç TL, şahıs şirketi kurma toplam maliyeti nedir, vergi levhası çıkarmanın maliyeti, vergi levhası almanın toplam masrafı, 2024 şahıs firması kurma ücreti ne kadar, şahıs şirketinin aylık giderleri nelerdir, şahıs şirketinin aylık masrafları ne kadar, şahıs şirketinin vergileri ne kadar“

 

            Şahıs şirketinin, nasıl kurulduğu, kuruluş maliyetleri ve aylık giderleri hakkında bu tür sorularınız var ise, bu makalemizde tüm bu soruların cevaplarını açıklamaya gayret edeceğiz. Hazırlayacağımız bir örnek maliyet çalışması ile şahıs şirketini her yönüyle ele alacağız.

 

 

ŞAHIS ŞİRKETİ NEDİR VE NASIL KURULUR?

 

            Şahıs firmaları, çok kısa şekilde, bireylerin, kendi adlarına ticari işler yapmak ve fatura kesmek için, kendilerini tüccar / ticaret erbabı olarak, vergi mükellefiyeti tesis ettirmesini ifade etmektedir. 

 

        Başka bir ifadeyle; Kurucu kişinin ismi ve soy ismi, aynı zamanda işletmenin ticaret ünvanıdır.  Buna ek olarak, istenirse, şahıs firması için bir işletme adı kullanılmasında yasal bir kısıtlama yoktur. Örneğin; “YILMAZ TESİSAT HİZMETLERİ -  AHMET YILMAZ” gibi. Buradaki “YILMAZ TESİSAT HİZMETLERİ” ibaresi, işletme adı olarak kullanılmakta olup, diğer isim ve soy isim bilgileri ise,  şahıs firmasının resmi unvanıdır.    

 

            ŞAHIS ŞİRKETİ KURMAK AVANTAJLI MI?  Şahıs firması, açılış ve kapanış işlemlerinin hızlı ve kolay olması, düşük kuruluş masrafları yönünden, sermaye şirketleriyle kıyaslandığında, KÜÇÜK ÖLÇEKLİ TİCARİ FAALİYETLER İÇİN, pratik ve daha avantajlı bir seçenek olarak değerlendirilebilir.

 

            Peki, faaliyetlerinizin küçük ölçekli mi, orta ölçekli mi olduğuna nasıl karar vereceksiniz. Şahıs işletmesi açmak isteyen girişimcilere tavsiye olarak, 2024 yılı verilerine göre, bir yıllık net karı 110.000 TL ve altında altın da olması planlanıyorsa firmanızın küçük ölçekli olduğu değerlendirilebilir.

  

            Yani, ticari faaliyetlerden elde edilecek yıllık net karın 110.000 TL‘nin altında olması durumunda, Gelir vergisi yönünden şahıs şirketi sermaye şirketlerine kıyasla bir miktar avantajlı olacağından, şahıs şirketini tercih edebilirsiniz.

 

            TAVSİYE; Ticari faaliyetlerden elde edilecek karın 110.000 TL‘nin üzerinde olması planlanıyorsa, sermaye şirketleri olan Limited Şirket ve Anonim şirketler gelir üzerinden alınan vergiler yönünden daha avantajlı olacaktır.

 

              Limited şirketler ve Anonim şirketlerde, şirket net karı üzerinden alınan gelir/kurumlar vergisi oranı sabittir. Yani şirketin geliri/net karı ne kadar olursa olsun gelir üzerinden alınan vergi değişmez. Buna karşın şahıs şirketlerinde gelir vergisi oranları,  gelir arttıkça %40’a kadar yükselmektedir.

        
        

 

ŞAHIS ŞİRKETİNİN KURULUŞ MALİYETİ NE KADAR?

 

            Şahıs şirketini kurmak ve vergi levhasını çıkarabilmek için, ilk etapta, masraf olarak şirket kuruluşu ve defter beyan (elektronik defter) kaydı hizmet bedelini ödemek yeterli olacaktır.

 

            2024 yılında şahıs şirketi kuruluş ve defter beyan (elektronik defter) kaydı servis bedeli; 900 TL‘dir. Bu maliyetle kuruluş işlemleri ve defter beyan (elektronik defter) kaydı tarafımızdan yapılmakta, vergi levhanız çıkarılmaktadır.

 

            Diğer taraftan;  şahıs şirketinize banka hesabı açmak ve ticari faaliyetlerde bulunmak için, noterden imza sirküleri, vekalet ve kaşelerin yaptırılması gerekli olacaktır. 

 

            Bu masraflar 2024 yılı verilerine göre yaklaşık olarak aşağıdaki gibidir; 

 

- Şahıs imza sirküleri noter ücreti; 370 TL
- Vekaletname noter ücreti; 420 TL 
- Kiraz sözleşmesinin damga vergisi; 52 TL

-Firma kaşeleri; 150 TL

 

 

 ŞAHIS ŞİRKETİ KURULUŞ MALİYETİNE İLİŞKİN NOTLAR

 

Not 1; İşçi çalıştırılması düşünülüyorsa, işyeri SGK kaydının yaptırılması için, ayrıca 700 TL hizmet bedeli olacaktır.

 

Not 2; Şahıs firmanızda perakende satış yapacaksınız, 1.400 TL – 1.500 TL civarında yazarkasa-pos cihazı masrafları olacaktır.

 

Not 3; 2024 yılında, şahıs şirketi açmak için, asgari ihtiyaçlara göre hazırladığımız maliyet tablosu bilgilendirme amaçlıdır. Firmanızın, iş alanı, işçi çalıştırılması, bulunduğunuz şehir, işinizin özellikleri, ticaret odasına üye olma durumu, sanayi odasına üye olma durumu ve/veya meslek odalarına kayıt olunması, işyerinizin belediye ruhsatı, tabela büyüklüğü vb. kriterlere göre maliyetler bir miktar değişebilir. 

 

 

Şahıs şirketinize özel güncel maliyet tablosunu ÜCRETSİZ almak için bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz. 

 

 

ŞAHIS ŞİRKETİNİN AYLIK MASRAFLARI NE KADAR?

 

          Şahıs firmasını açtıktan ve vergi levhasının alınmasından sonra, aylık olarak, vergi beyannamelerinin damga vergileri ve muhasebe hizmet ücretleri gibi bir takım sabit masrafları olacaktır.

 

      ÖNEMLİ; Türkiye’de kayıtlı tüm şirketlerin, hiçbir ticari faaliyetleri olmasa bile, kanunlara göre her ay her ay vergi beyannameleri hazırlanmalı ve maliyeye gönderilmelidir. Vergi beyannameler ilgili dönemlerde vergi dairesine gönderilmemesi durumunda, her ay firmaya mali ceza kesilmektedir.

 

  

            Hiçbir ticari faaliyeti olmayan bir şahıs şirketinin, 2024 yılındaki asgari ihtiyaçlarına göre,  her ay oluşacak masrafları aşağıdaki gibidir.

 

   1 – KDV’nin Damga Vergisi; 308 TL, aylık

 
   2 -  Muhtasar Stopaj damga vergisi; İşçi çalıştıran şirketler, bu beyanı her ay verirler. Diğerleri 3 ayda bir beyanname verilebilmektedir. 3 ayda bir, 850 TL – 1.000 TL gibi düşünebilirsiniz.

 

        2A: STOPAJ vergisi, işyerinizin kira tutarı, serbest meslek makbuzları ve personellerin gelir vergilerine göre hesaplanmaktadır.  

 

      2B:  İşyeri için STOPAJ vergisi oluşmayan durumlar; İşyeri mülkiyetinin, firmaya veya firma sahibine ait olması, işyerinin sanal iş adresinde kurulu olması, işyeri kira ödemeleri için her ay fatura alınması durumunda sadece fatura bedeli ödenmekte olup, ayrıca stopaj vergisi oluşmamaktadır.   

 

     3 –  Gelir/Geçici Damga vergisi; 610TL, Üç ayda bir.  

 

     4-  4B sigorta primi  (Eski adıyla Bağkur) : Şirket kuruluş tarihinden itibaren sistemden otomatik olarak başlamaktadır.  2024 yılında en düşük 4B sigorta primi, indirimli olarak 6.500 TL'dir.    

 
     5 -  Yıllık sarf malzeme, kırtasiye & elektronik defter gider katılım payı; 2.000 TL gibi düşünebilirsiniz. Şirketinizin büyüklüğü, özellikleri ve ihtiyaçlara göre yılda bir defa ödenmektedir.

 

     6 - Şahıs şirketi kurarken, genel olarak ticaret odalarına ve/veya mesleki odalara kayıt olma zorunluluğu bulunmamaktadır. Kayıt olmak isterseniz, ticaret odası, esnaf ve sanatkarlar odası ve sanayi odası gibi kurumların yıllık üyelik ücretleri olacaktır. 

 

     8 - Belediye Harç Ve Vergileri;  Belediyeden işyeri açma ve çalışma ruhsatı almış tüm işyerleri için, senelik olarak ödenmektedir.  

 

     9 – Muhasebe Servis bedeli; Şirketin hiç faaliyeti olmasa bile, her ay muhasebe işleri yapılacağından ve vergi beyannameleri hazırlanacağından, her ay ödenmektedir. 

 

            ÖZET OLARAK:  2024 yılında asgari ihtiyaçlara göre şahıs şirketinin kuruluş maliyeti 900 TL’den başlamaktadır.  Şahıs şirketinin özellikleri, büyüklüğü, faaliyetleri, işçi çalıştırılması, ithalat ihracat yapılması gibi kriterlere göre bir miktar farklılık gösterebilecektir. 

 

        Şahıs şirketinin aylık masrafları ise, ticari faaliyet olmasa bile,  aylık olarak 2.000 TL gibi değerlendirebilirsiniz.  

 

 

ŞAHIS ŞİRKETİ HAKKINDA EN ÇOK SORULANLAR

 

1- SANAL OFİSTE ŞAHIS ŞİRKETİ KURULABİLİRMİ?

            Sanal ofis adreslerinde, şahıs şirketinin kurulması için, kanuni bir kısıtlama yoktur. Şahıs şirketini için,  fiziki bir işyerine ihtiyacınız yok ise, sanal ofis adresinde şirketinizi kurabilir, vergi levhası çıkarabilirsiniz.

 

            Sanal ofis adresinde şahıs şirketi kurmayı düşünüyorsanız, bizimle iletişime geçin. Şirketinizin kurulması, sanal ofis temini, aylık finansal hizmetler gibi tüm ihtiyaçlarınız için, uygun maliyetlerle yardımcı olalım.

 

 

2- KEDİ EVİMDE HOME OFİS ŞAHIS ŞİRKETİ KURABİLİRMİYİM?

            İkamet edilen evin bir odasını ofis olarak kullanıp, şahıs şirketi kuruluş yapılabilmektedir. Lakin, apartman dairesinde ikamet ediyorsanız, herhangi bir sorun yaşamamak için, kanunlara göre diğer kat maliklerinden yazılı izin almanız gerekecektir.

 

            Diğer taraftan, ikamet edilen ev kiralık olarak kullanılıyor ise, şahıs şirketinizin kuruluşundan sonra, her ay evin net kira bedelinin yüzde yirmi beşi (%25) kadar stopaj vergisi olacağından çok avantajlı olmayacaktır.

 

3- ŞAHIS ŞİRKETİ KURMAK İÇİN SERMAYE ŞARTMI?

            Şahıs şirketi kurmak için sermaye şart değildir. Hiç sermayeniz olmasa bile, düşük masraflar şahıs şirketinizi kurabilir, iş yapabilir ve fatura kesebilirsiniz.

 

 

4- ŞAHIS ŞİRKETİ KURMAK İÇİN HANGİ BELGELER GEREKLİ?

            Şahıs şirketi kurabilmek için gerekli belgeler; işyeri kira sözleşmesi veya tapusu, kimlik fotokopisi ve e-devlet şifresi yeterli olmaktadır.

 

 

5-FARKLI BİR ŞEHİRDE ŞAHIS ŞİRKETİ KURABİLİRMİYİM?

            İkamet ettiğiniz şehirden farklı bir şehirde şirket kurmanızda, yasal bir kısıtlama yoktur. Hani şehirde veya dünyanın hangi bölgesinde olduğunuz fark etmeksizin, istediğiniz herhangi bir şehirde şirket kurabilirsiniz.

 

            Eğer, şahıs şirketiniz için fiziki bir ofise veya işyerine ihtiyacınız yok ise, hangi şehirde olursanız olun bizimle iletişime geçebilirsiniz. İstanbul’da uygun maliyetlerle sanal ofis temin edebilir, şirketinizin kurulum işlemlerini anahtar teslim olarak yapabiliriz.

 

 

6- SANAL OFİSTE ŞAHIS ŞİRKETİ KURMANIN MALİYETİ NE KADAR?

            Sanal ofiste şahıs şirketi kurmanın maliyeti, tercih edilecek sanal ofis özellikleri ve kiralama periyotlarına göre değişkenlik gösterecektir.

 

            Bizden sanal ofis kiralamak isterseniz;

6 aylık sanal ofis kiralama ücreti; 2.700 TL + KDV

Yıllık sanal ofis kiralama ücreti; 4.200 TL + KDV’dir.  Bu maliyetlere, şahıs şirketinin kuruluş maliyetini eklediğinizde, bir yıllık sanal ofis kiralama + kuruluş ücreti 6.000 TL civarı bir maliyet oluşmaktadır.

 

 

7- ŞAHIS ŞİRKETİ KAÇ GÜNDE KURULUR? VERGİ LEVHASI KAÇ GÜNDE ÇIKAR?

            Özellikli bir durum yok ise, şahıs şirketi bir günde kurulabilmektedir. Firmanın tüm kayıt ve bildirimlerini yapan uzman ekibimiz, bir günde vergi levhasını çıkartmaktadır.

 

8- ŞAHIS ŞİRKETİ İTHALAT İHRACAT YAPABİLİR Mİ?

 

            Şahıs şirketleri dış ticaret, ithalat ve ihracat yapabilir. Ancak dış ticaret işlemleri için şahıs şirketinin ticaret odasına ve ihracatçılar birliğine kayıt olması gerekmektedir.

 

            Bir şahıs şirketinin ticaret odasına kayıt olması için ise, bilanço usulüne göre defter tutma zorunluluğu vardır.  Ticaret odası kayıt işlemleri, bilanço usulüne göre defter tutulması gibi işlemler dikkate alındığında, dış ticaret, ithalat ihracat işlemleri için biz limited şirketini tavsiye ederiz.

 

 

9- ŞAHIS ŞİRKETİNİN TİCARET ODASINA KAYIT OLMASI ZORUNLU MU?

            Şahıs şirketlerinin kurulması ve ticari faaliyetlerde bulunması için ticaret odasına kayıt olma zorunluluğu yoktur.  

 

 

10- ŞAHIS ŞİRKETİNİN BELEDİYEDEN İŞYERİ AÇMA RUHSATI ALMASI ZORUNLU MU?

            Fiziki bir dükkan, işyeri adresinde faaliyet gösteren işletmeler bağlı bulundukları belediyeye başvuru yapmalı. Belediyeden işyeri açma ve çalıştırma ruhsatını almalıdır. Özellikle, kafe, lokanta, döner salonu, kebap salonu gibi gıda satışı yapan işletmeler için belediye ruhsatı almak önemlidir.

 

11- ŞAHIS ŞİRKETİNİN VERGİ ORANLARI NE KADAR?

            Şahıs şirketinin gelir vergisi oranları, gelire göre artan oranlıdır. Elde edilen net kara göre gelir vergisi %15’ten başlamaktadır. Gelir miktarı arttıkça u oran %40’a kadar yükselmektedir.

 

            Vergi oranları artan oranlı olduğu için, orta ölçekli ve büyük ölçekli faaliyetler için, sermaye şirketleri olan Limited şirket veya Anonim şirket kurmak, vergisel maliyetler yönünden tavsiye edilmektedir.

 

12- ONLİNE ŞAHIS ŞİRKETİ NASIL KURULUR?

            Şahıs şirketinin kuruluş bildirimi, kurucunun e-devlet şifresiyle, dijital vergi dairesi üzerinden online yapılmaktadır. Ancak, kuruluş bildirimi online olarak yapılsa bile, yetkili bir aracı tarafından defter beyan (elektronik defter) kayıt işlemleri yapılmalıdır.  Firma kurucuları, defter beyan kaydını, kendi adına yapamamaktadır.

 

            Diğer taraftan, kuruluş bildirimi sürecinde yapılabilecek basit hatalar, mali cezalara maruz kalmanıza sebep olabilir.  Bu nedenle kuruluş işlemlerinin, bu konuda tecrübeli yetkili bir aracı tarafından yapılması önemlidir.  

 

 

13- ŞAHIS ŞİRKETİ KURMAK KAÇ TL 2024?

            2024 yılı verilerine göre, e-devlet şifrenizle, 900 TL‘lik bir şirket kurma ve defter beyan kayıt hizmet bedeli ödeyerek şahıs şirketinizi kurabilir vergi levhanızı çıkarabilirsiniz.

 

 

14- ŞAHIS ŞİRKETİ HER AY VERGİ ÖDERMİ?

            Şahıs şirketlerinin de diğer şirketler gibi, hiçbir faaliyeti olmasa bile her ay muhasebe işlemleri yapılmalı, vergi beyannameleri vergi dairesine gönderilmelidir.

 

            Aylık ve üç aylık vergi beyannamelerinin damga vergisi ödemeleri oluşmaktadır. Bu damga vergilerinin aylık bazda maliyetini ortalama 700 TL civarında düşünebilirsiniz.

 

 

15- ŞAHIS ŞİRKETİ KURMAK İSTİYORUM. NEREDEN BAŞLAMALIYIM?

            Şahıs şirketi kurmak için kuruluş işlemlerini başlatmak, tanışmak ve detayları görüşmek için her zaman ofisimizi ziyaret edebilirsiniz.

 

            İstanbul’dan farklı bir şehirdeyseniz veya ofisimize gelmek için müsait olmazsanız, uzaktan tüm işlemleri online olarak yapabilmekteyiz. Şahıs şirket kayıt işlemleri elektronik olduğu için,  Türkiye’nin neresinde olursanız olun, online olarak şirketinizi kurmaktayız. Uzman ekibimiz, bir gün içinde vergi levhasını çıkarmaktadır.

 

            Şahıs şirketiniz için fiziki bir işyerine ihtiyacınız yok ise, İstanbul’da, kendi mülkümüz olan işyeri adresimizde, uygun maliyetlerle sanal ofis hizmetleri de sunmaktayız. Sanal ofis hizmetlerimizde fatura kesilmekte, işyeri kirası için ayrıca STOPAJ ödenmemektedir.

 

 

 

ŞAHIS ŞİRKETİNİZİ HIZLICA KURMAK İÇİN;

 

1- İşyeri adresinizi belirleyin. Dükkan, işyeri, mağaza, depo, ofis, büro, home ofis vs. Fiziki bir işyerine ihtiyacınız yok ise, uygun maliyetlerle sanal ofis adresi temin edelim.

 

2- E-devlet şifreniz yok ise, PTT’den e-devlet şifrenizi alın.

 

3- Bizimle iletişime geçin. Diğer tüm işlemleri anahtar teslim tamamlayalım. Vergi levhanızı bir günde çıkaralım.

 

 

 

 

 


Etiket; 2024, şahıs, şirket, işletme, firma, kuruluş, maliyet, masraf, giderler,  2024 şahıs şirketi kuruluş maliyeti, şahıs şirketi kurulum giderleri, şahıs şirketinin aylık giderleri, şahıs şirketi aylık masrafları, şahıs firmasının aylık vergileri