ANONİM ŞİRKET AŞ NASIL KURULUR?

ANONİM ŞİRKET NASIL KURULUR

 

 

               Bu makalemizde,  Anonim şirket nasıl kurulur ,  Anonim şirket kurarken nelere dikkat edilmelidir , Anonim şirket kurmak için gerekli belgeler nelerdir gibi konuları , yalın ve anlaşılır bir dille, adım adım anlatmaya çalışacağız.

 

               Anonim şirket kurmak isteyen girişcilerin cevabını merak ettiği pek çok soru bulunmaktadır. Bu sorulardan bazıları ; Anonim şirket nasıl kurulur , Anonim şirket kuruluş aşamaları nelerdir ? Anonim şirket kaç günde kurulur ? , Anonim şirket kurmak için gerekli belgeler nelerdir ? , tek ortaklı Anonim şirket nasıl kurulur ?  Anonim şirket nasıl açılır ? , Anonim şirket açmak için gerekli belgeler nelerdir ? Tek kişi Anonim şirket kurabilir mi ?  Tek kişi Anonim şirket nasıl kurulur ? Adım adım Anonim şirket nasıl kurulur ?

 

               Anonim şirketler, gerek kuruluş süreçlerinin kolaylaştırılması, gerekse de sağladığı ticari prestij açısından Türkiye ‘de ki girişimcilerin çokca tercih ettiği şirket türlerinden biridir. Ticari mevzuatımızda yapılan değişikliklerle Anonim şirketin kuruluş prosedürleri kolaylaştırılmış ve hızlandırılmıştır.

 

 

   ADIM ADIM ANONİM ŞİRKET KURULUŞU

 

1. Adım ;  Şirket kuruluş ve mali süreçler için hizmet alınacak doğru adresin belirlenmesi

 

               Anonim şirket açmaya karar veren girişimcilerin,  öncelikle , şirket kuruluşu ve sonrasındaki mali süreçler için destek alacakları doğru adresi belirlemeleri gerekir. Şirket kuruluşu ve mali süreçlerde tecrübeli bir ekip, firmanızın sağlam bir zeminde kurulmasına yardımcı olacak , işinizi yasal risklere karşı koruyacaktır.  Tüm gerekli resmi prosedürleri hızlıca tamamlayacaktır.

 

2. Adım ; Anonim Şirket Adresinin Belirlenmesi

 

               Anonim şirketin kurmanın ilk adımı, şirketin kurulacağı işyeri adresi belirlenmelidir. Adres olmadan Anonim şirket kuruluşu yapılamamaktadır.

 

               Anonim şirket adresi, fiziki olarak kullandığınız bir işyeri olabileceği gibi, ticari faaliyetlerinizle uyumlu olması koşuluyla ev adresiniz veya bir sanal ofis adresi de olabilmektedir. Kanunlara göre, sanal ofis adresinde Anonim şirket kurulmasında bir kısıtlama bulunmamaktadır.

 

3 . Adım ; Anonim Şirket Kurmak İçin Gerekli Belgelerin Hazırlanması ,

 

      Anonim şirket kurmak için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir ; 

  • Kurucu ortakların kimlik fotokopisi
  • İşyeri kira sözleşmesi
  • Ortakların 3 ‘er adet vesikalık fotoğrafı (arka planı beyaz)
  • Yabancı ortak var ise , noter onaylı pasaport tercümesi 3 adet
  • Yabancı ortağın vergi numarası

 

4. Adım ;  Şirket Ana Sözleşmesinin Hazırlanması Ve Mersis Sistemine Girişi

 

      Anonim şirket ana sözleşmesinin hazırlanması için, öncelikle kurulacak şirket için kullanılacak ticaret unvanı, Anonim şirketin sermaye miktarı , şirketin temsilcisi/müdürü ,  şirketin sektörü ve yapılacak tüm ticari faaliyetleri belirlenmelidir.  Bu bilgiler , Anonim şirket ana sözleşmesinin hazırlanması için önemli ve gereklidir.

 

       Anonim şirket unvanı belirlenirken, şirket unvanının ilk iki kelimesi yabancı dilde olabilmektedir.  Genel olarak şirket unvanın Türkçe olması zorunludur.  Ve en az bir ticari sektör içermelidir.   Talep edilen şirket unvanının veya çok benzerinin başka bir şirket tarafından daha önceden alınmamış olması koşulu vardır.  Bu sebeple şirket unvanının uygun olup olmadığı araştırılmalıdır. Bu araştırma, şirket kuruluş sürecinde TARAFIMIZDAN YAPILMAKTADIR ve unvan ile ilgili sorun çıkması durumunda alternatif ve alınabilecek şirket unvanları firma yetkililerine iletilmektedir.

 

               Anonim şirket kurabilmek için minimum sermaye 250.000 TL ‘dir.  Belirlenen şirket sermayesinin en az dörtte biri (%25), şirket kuruluş sürecindeki bloke işlemleri için hazır olmalıdır.

 

       Şirketin unvanı ve diğer tüm hususlar belirlendikten sonra mersis sistemine girişi yapılır ve kuruluş tescili için ticaret odasından randevu alınır.  Ana sözleşmesinin hazırlanması ve mersis sistemine giriş v.s. tüm işlemler tarafımızdan organize edilmektedir.

 

5. Adım ;  Ticaret Odası Tescil Ve İlanı 

 

               Anonim şirketin kurucu ortakları, randevu saatinde, ticaret odasında imza için hazır bulunmalıdır.  Kuruluş işlemleri vekaletname ile yapılacak ise,  kuruluş belgeleri içerisinde noter onaylı vekaletnamenin aslı eklenmelidir.  Ticaret odası tescil ve ilan giderleri ile sermaye harcı bu aşamada ticaret odasına ödenmektedir. 

               Ticaret odası başvurusunda, belgelerde eksiklik olmaması ve diğer hususların da uygun durumunda, banka sermaye bloke işlemlerini yaptırmak üzere ticaret odasından bir tescil belgesi alınır. Alınan belge ile bir bankadan hesap açılarak, şirket ermayesinin en az dörtte biri bloke ettirilir.

 

               Sermaye blokesi yapıldığına ilişkin bankadan alınacak dekont ve kaşeli imzalı belge ile tekrar ticaret odasına başvuru yapılarak, tescil işlemlerinin tamamlanması sağlanır.

 

               Bunan sonra, her şey uygunsa, ticaret odasının tescili birkaç saat içerisinde tamamlanmaktadır.  Sonrasında yine birkaç saat içerisinde ticaret sicil gazetesi oluşmaktadır. 

 

 

6. Adım ; Şirket Temsilcisinin İmza Sirkülerinin ve şirket kaşelerinin hazırlanması

 

      Ticaret odasının tescilinden sonra, tescil belgeleri ile şirketin yasal temsilcisi noterden,  şirket unvanı altında imza sirkülerini çıkarmalıdır.  Ek olarak bu aşamada , muhasebe süreçlerini takip edecek ekibe, şirket unvanı altında muhasebeci vekaletnamesi çıkarılmalıdır.  

 

     Bu aşamada, ayrıca, şirketin kullanacağı kaşeler yaptırılmalıdır.  Vergi dairesi kaydı ve bankacılık işlemleri gibi süreçlerde şirket kaşeleri gerekli olacaktır.

 

7. Adım ;  Vergi dairesi kaydı , E-arşiv fatura kullanıcı kodu ve şifresinin alınması, E-tebligat kaydının yapılması 

 

      Anonim şirket temsilcisinin imza sirküleri ve şirket kaşeleri yaptırıldıktan sonra, vergi dairesine gerekli kayıt belgeleri ile müracaat edilecektir.  Vergi dairesi kayıt işlemlerini ekibimiz , vekaletname ile yapmaktadır. 

 

     Vergi dairesine başvuru yapılırken,  şirketin işyeri kira sözleşmesi ve muhasebe hizmet sözleşmelerinin damga vergisi tahakkuk ettirilmelidir. Ek olarak, vergi dairesinden, şirketin e-arşiv fatura kesmek için kullanacağı, vergi dairesi kullanıcı kodu ve şifresi alınacaktır.  Bu kullanıcı kodu ve şifre ile , şirket faturaları ,  maliyenin ücretsiz sunduğu e-arşiv fatura portalından kolaylıkla düzenlenebilmektedir.

 

               Ek olarak, bu aşamada şirketin e-tebligat başvurusu ve aktivasyonu yapılmaktadır. E-tebligat kaydı kanunlara göre, şirketin kuruluş tariginden itibareb en geç 15 gün içinde yapılmalıdır.

 

8.  Adım ; Belediyeden işyeri açma ve çalıştırma ruhsatının alınması

 

     Anonim şirketinizin fiziki bir işyerinde faaliyetlerini yürütüyorsa ve bu işyeri belediye işyeri açma ve çalıştırma ruhsatına tabi bir işyeri ise,  bağlı olunan belediyeye başvuru yapılmalı, işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı alınmalıdır.

 

9. Adım; Sektöre Bazda Sanayi Odasına, Mesleki Birlik, Bakanlık Kayıt

 

               Anonim şirketiniz sanayici ise Sanayi Odasına kaydolmalıdır. İhracatçı ise ihracatçılar birliğine kayıt olmalıdır.  Firmanın bulunduğu sektör bakanlık izin ve ruhsatlarına tabi ise ilgili bakanlıklara ruhsat ve izin başvuruları yapılmalıdır.

 

10. Adım ; Anonim Şirket Ticari Faaliyetinin Başlangıcı. Dikkat Edilecek hususlar

    Bu aşamalardan sonra şirketini ile ticari faaliyetlere başlayabilirsiniz.  Mal/hizmet satabilir,  satış faturalarınızı e-arşiv portal üzerinden, e-arşiv fatura olarak kolayca kesebilirsiniz.

 

     Anonim şirketinizin sektörü perakende satış üzerine ise, perakende satış fişlerinin düzenlenmesi için yazarkasa/pos cihazı satın almalısınız. Bazı bankalar, yazar kasa – pos cihazlarını promosyon olarak ücretsiz verebilmektedir.   Yazar kasa pos cihazınızın kurulumu için gelen yetkili servis,  cihazın kullanımı ve fişlerin kesilmesi hususunda bilgilendirme yapacaktır.

 

   Anonim şirketinize , herhangi bir bankadan banka hesabı açabilirsiniz.  Ticari faaliyetleriniz için personele ihtiyacınız var ise, personel çalıştırabilirsiniz.

 

       Son yasal yönetmeliklerde Anonim şirketlerin  KEP (kayıtlı elektronik posta) hesabı alması zorunlu tutulmuştur.  Bundan ötürü ,  şirketin yasal temsilcisinin ( müdürlerin)  şirket ünvanı altında,  Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) almalarını tavsiye ederiz.  KEP adresini , yakınınızdaki bir PTT ofisinden, şirket belgeleri ile kolayca alabilirsiniz.

 

 

               Anonim şirket kuruluşu hakkında sorularınız ve destek almak için bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz.

 

               Hangi şehirde olduğunuz fark etmeksizin, ilk etapta, işinize özel güncel kuruluş maliyet tablosunu ÜCRETSİZ hazırlamaktayız.

 

 

 

Etiket: Anonimşirket, aş, kurmak, açmak, nasıl, kurma, anonimşirketkurmak, anonimşirketaçmak, aşnasılkurulur, aşnasılaçılır, adımadımaşkurmak, anonimşirketnasılkurulur